Oeiras House / João Tiago Aguiar Arquitectos

first_img 2016 Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SG+ 40 Share Architects: João Tiago Aguiar Arquitectos Area Area of this architecture project Portugal Photographs:  Fernando Guerra | FG+SG Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/792299/oeiras-house-joao-tiago-aguiar Clipboard Oeiras House / João Tiago Aguiar ArquitectosSave this projectSaveOeiras House / João Tiago Aguiar Arquitectos ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/792299/oeiras-house-joao-tiago-aguiar Clipboard Photographs Oeiras House / João Tiago Aguiar Arquitectos ArchDailycenter_img Manufacturers: CIN, CLIMAR, MADEICENTRO, Maria Ana Vasco Costa, PADIMAT, Mármore Branco EstremozArchitecture Collaboration:Renata Vieira, Ana Caracol, Ruben Mateus, João Nery Morais, André Barreiros Silva, Rita LemosBuilder:AMA – CONSTRUÇÃOLandscape Architecture:Sofia RaimundoArchitect In Charge:João Tiago AguiarCity:OeirasCountry:PortugalMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Fernando Guerra | FG+SGRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWoodBruagBalcony BalustradesEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. The house is located in a residential neighborhood in Nova Oeiras in the Oeiras district, a neighborhood with a modernist urbanism, which is a great example of the concept called “garden city”. This neighborhood has an area of houses built in spacious plots, each with a leafy garden.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe house appeared a bit unbalanced in its design. On the main façade[AA1] we had an interesting equilibrium with a porch and a balcony, but the rear façade had no valuable elements.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe extension consists in building a new volume attached to the rear façade of the old house, extending the house through the garden redesigning its backyard façade.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGIn this new volume that extends the house, appears as a piece of contemporary architecture. To maintain the identity of the house, we reproduced from the porch, a hexagonal tile pattern to coat the new volume.Save this picture!SectionYou can see the pattern also on the sliding grates of the existing windows; this unifies both old and new, parts of the house.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGWe planned this enlargement of the main house as an autonomous and distinct volume but, at the same time, with a common element to both the original and the new construction.Save this picture!SectionOn the ground floor we created a spacious living room with a wide view to the garden. The kitchen contiguous but separated from the living room, enjoys the same great view as well through its large glass sliding doors.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGFrom the lower step of the staircase to the right façade, we enlarged the window frame creating one single big glass screen. With this solution we gave natural light to the staircase, underlining its vertical amplitude.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGOn the first floor we have the private area, composed of one toilet, two bedrooms and a suite with a walk-in closet and a bathroom.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThese last three compartments are placed on the rear of the house offering natural sunlight and a view to the backyard. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGProject gallerySee allShow lessStanbrook Abbey / Feilden Clegg Bradley StudiosSelected ProjectsUncle’s House / 3 AtelierSelected Projects Share CopyAbout this officeJoão Tiago Aguiar ArquitectosOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOeirasPortugalPublished on August 01, 2016Cite: “Oeiras House / João Tiago Aguiar Arquitectos” 01 Aug 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialPlastics / FibersRodecaTranslucent Building Elements in Downton Primary SchoolSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – LonglightBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – One-offAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsBoardsStructureCraftStructural Panel – Dowel Laminated TimberThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelDoorsJansenSmoke Control Door – Economy 60Louvers / ShuttersShade FactorExternal Venetian BlindsMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” CopyHouses•Oeiras, Portugal Year:  Area:  420 m² Year Completion year of this architecture project Houses “COPY” Projectslast_img read more